4 Ocak 2013 Cuma

Modern Türkiye ve İsrail


Mısır ve Dönüş

Türkiye sınırları sıkıntılar Mısır, ekonomik mücadele bölgenin diğer devi ile ilişkileri derinleştirmek için bir çaba teşvik yardımcı oldu. İki ülke bölgesel emelleri siyasal İslam kökenli partiler tarafından yönetilen her iki ülke birleştiren, Arap Baharı tarafından istendiğinde Ortadoğu'da önemli bir jeopolitik kayma temsil edebilecek bir ittifak oluşturmak için aramaya başladı.

Türkiye'nin Mısır ile doğru yönlendirilmiş dış politikasının köşe taşı haline geldiği bu sadece bir kaç yıl önce Suriye ile açılış kullanılan aynı önlemler bazı alarak savaş ve devrim bir anda bölgedeki nüfuzunu dikleşmeye çalışıyor yerine Avrupa'ya oranla Orta Doğu,.

Arka plân

Modern Türkiye, Mustafa Kemal Atatürk, kimin radikal laik devrim 20. yüzyılın geri kalanı için ders ayarlanmış bir Türk ordu komutanı-açık-devlet, önderliğinde, 1923 yılında başladı.

Bölgesel bir güç olarak Türkiye'nin yükselişi, dünyanın Amerikan kampında küçük ortağı olan siyah beyaz ve Türkiye'nin basit bir uyum olduğu, soğuk savaşın sona ermesinden bu yana, yıllardır gelişen olmuştur.

Yirmi yıl sonra, harita yeniden çizilir olmuştur. Geri 1980'lerin başında, popüler bir Başbakan Turgut Özal, statik ve büyük ölçüde merkezi olarak kontrol olmuştu Türk ekonomisi, serbest. Vardiya üretim patlama yarattı, ve kırsal Türkler iş için şehirlere akın etti. Birlikte geleneksel, Müslüman orta sınıflar arasında artan zenginliği ile bu büyük nüfus değişimi, demokrasinin güçlendirilmesi ve radikalizm kuvvetler azalır.

Şimdi Türkiye'deki mücadele, geleneksel, dindar bir orta sınıf politikacılar ve başından bu yana devlet idaresini ele almış elit bürokrasi arasındadır. Devletin eleştirenler Türkiye'de siyasete müdahale askeri ihtiyacını geçmek vardır söylüyorlar. Onun destekçileri politikacıların devlet çalışan İslam'ın dışında tutmak için güvenilir olamaz söylüyorlar.

Güç dengesi Sayın Erdoğan, dini Türklerin yükselen bir alt sınıf temsil sert konuşan İstanbul Belediye Başkanı yükselişi ile değiştirdi. O laik kuruluş tarafından hor görüldü rağmen, onun partisi, Adalet ve Kalkınma, 2007 yılında bir heyelan bir ulusal seçim kazandı.

İsrail ile Diplomatik Breach

2010 yılının Mayıs ayında, Gazze'ye giden Türk bir protesto filoya düzenlenen ölümcül İsrail komando baskını neredeyse diplomatik ilişkiler kesilmiş. Şimdiye kadar, İsrail'in özür olmadığına karar vermiştir; Türkiye'nin kurbanların yakınları için resmi bir özür, tazminat ve ağır gerilen ilişkilerin normalleşmesi koşulları gibi Gazze üzerindeki ablukanın bir kaldırma talep etti. 2011 yılı Eylül, Türkiye'nin diplomatik ve askeri ilişkiler döndürüldüğünü ve İsrail büyükelçisini sınırdışı.

Türkiye'nin bir zamanlar Müslüman dünyada İsrail'in en yakın müttefiki olarak sıralanır. Son hamle diplomatik ilişkilerin tam bir ihlali sadece kısa durdu ama yine de iki ülke arasında zaten derin yabancılaşmayı derinleştirmek için olası görünüyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder